lördag 26 september 2009

my vintage-pearls

Jag fick lust att fota alla mina vintage-klänningar idag. En dagen-efter-nattskiftet snilleblixt. Klädde mig i den första, ställde kameran på itselaukaisija och struck my fiercest pose. Njäeeh... det blev okej... Efter nästa klänning bestämde jag mig för att glömma detta att fota mig själv iklädd kläderna. Tyvärr har jag ingen modellkarisma, lyckades visa upp kläderna från deras sämsta sidor.
Så här har ni en kärlekskavalkad featuring mina vintage-fynd. In the words of Gollum: "my precioussss....", i plural.

Ett av mina första fynd, en del av min vintage-väckelse som jag fick ifjol. En 50-tals klänning med härlig vidd i kjolen. Från Beyond Retro i Stockholm. Originalbältet fattas, men det gör inget, finns många härliga bälten och scarfs att välja på. Tyget är härligt "noppigt". Borde hitta en krinolin att sätta under klänningar som dessa, få mer sväng i fållen.


70-tals klänning från Beyond Retro.


Denna är också 70-tal, från Beyond Retro. Lappen säger 100% pure cotton och Made in India by House of Arts. Originalprislappen dinglar från ärmen. 109$ står det... Oh my. Nu betalade jag ca 25€. Den sitter åt väldigt tight vid midjan, måste se till att den verkligen går på mig nästa sommar också. A slimmer body, here I come! (I wish...)


60-tal...? Troligen. En av mina favoriter, har varit med mig till FN i New York och den hade jag på mig när jag nästan krockade med Anna Wintour på flygfältet i Venedig. Inget bra klädval den gången, eftersom mitt ansikte blossade i samma färg som klänningen. Finsk hud och italiensk aprilsol går inte riktigt ihop. Klänningen är stretch, med härliga fickor på sidorna. Jag brukar ha ett bälte med den. The label säger Kevin Stuart Petites. Från Beyond Retro.

FAB New York. Från märkets butik på Lower East Side. Re-made vintage, i detta fall avkapat och en vidgad halslinning, I think. Härlig att använda med strumpbyxor och stövlar.


Här kommer Paris-kläderna. Först ut en ljuvlig 70-tals festklänning, helt tydligt avkapad från originalet, fållen är inte så vackert pärmad. Blomman på ena axeln är som pricken på i:et. Färgen är underbar, modellen... Ärmarna som luftiga, fladdrande fjärilar.

Ja, jag kommer inte ihåg namnen på alla de butiker kläderna är ifrån, Adöm var tror jag den första vi var inne i, Free P Star och Mamz'Elle Swing några andra. Alla i Marais-kvarteren.

Denna klänning luktar svett. Tyvärr. Det märkte jag inte när jag köpte den, möjligen pga att det var hiskeligt varmt och man svettades som en gris i provkoppina annars också. Men skall försöka tvätta upp den och se vad som händer. Lappen säger Profil couture Paris.

Denna blev årets sommarfavorit. 60-tal, maybe, just en sådan min mammas mummu brukade använda med allina hängande, :). Perfekt tillsammans med den övre blåa klänningens skärp virad två gånger runt midjan. I like it alot!

Underbara färger! Denna fick vara med mig på Paris gator en kväll. Fantastisk vidd i kjolen. Kräver underklänning.
Perfekt nu i höst och till våren. Härlig färg, härlig modell, härlifa långa ärmar. Originalbältet fattas. 70-tal. Sulray Paris.

Härliga knappar och en rosett att knyta vid halsen. Bältet fattas här också, men no problem. Skärpen och bälten är de som allra lättast försvinner längs med åren. Creation Jean Charles.

Denna är bara för söt. Härliga prästkragar-gerberor el.dyl, blått och grönt. Härliga knappar uppe vid ena axlen, en rosett och puffärmar. Måste skaffa mig en underklänning till klännigar som denna, major genomskinlighet...

Otroligt mycket tyg! Kostade typ 10€, 100% bomull enligt en lapp. En klänning som man känner sig som ett barn i, man vill bara sparka i alla fållarna, hoppa och skutta omkring, se hur tyget böljar sig runt, runt, :).


This is me swirling with that precious darling...
Här är en absolute beauty jag beställde från US and A. 50-tal, tung som vad, veck på veck på veck med fantastiskt tyg och mönster, ljuvliga paljetter här och där. I'm in love. Jag ser mig själv skrida på vårfina gator med denna, :). Detta paket fick jag hämta från tullposten på flygfältet, spännande. Hade väntat på paketet länge och oh den iver jag kände när jag öppnade det och grävde fram plagg efter plagg. Och sen besvikelsen... När de flesta helt enkelt inte gick på mig... Så är det ju med vintage, man vet helt enkelt inte om de går på eller inte förrän man provar. Men jag har börjat lära mig lite, som att bara beställa vissa sorters kläder, vissa sorters klänningar och kjolar, sådana som sitter löst vid höfterna, sitter åt vid midjan etc. Och så litar jag inte riktigt på de amerikanska storlekarna mera, nej tacka vet jag något närmare hemma, som http://www.vintagefashion.dk/, som jag nu beställt tre paket ifrån. Den första klänningen visade jag redan upp tidigare i sommar, här kommer de två nyförvärven.

Den blåa (Opening Night) är en 70-tals klänning med ljuvliga prickiga accenter här och där och den gröna (The Spectator) en 50-tals version med härligt vid kjol. Jag bara väntar på att få en orsak att hit the town och sätta på mig en av dessa. Underbara! Och så passar de mig så bra också, storleksmässigt nästan perfekt, färgmässigt, formmässigt. Couldn't be happier, :). Tror att jag ska pare the green dress med ett bälte av en rosa-lila nyans, perfekt färgklick, :).
Funderade också på att beställa denna:
http://www.vintagefashion.dk/catalog/product_info.php?products_id=340 , men är inte säker om den går på mig och kanske vishetens röst för en gångs skull gjorde sig hörd och jag tänkte en gnutta förnuftigt på saker och ting... Jag kan helt enkelt inte beställa allt jag vill ha på internet. *snyft*


De va de. I klännings- och kjolsväg. Nu ska jag titta på en av de bästa serierna i världen, Californication, och dricka en kopp te.