lördag 23 januari 2010

om internet

Jag blev på något sätt störd av gårdagens Dr Phil avsnitt. Nej, jag brukar inte se på den serien religiöst, bara när den råkar komma och jag sitter vid datorn. Man måste ju ha två rutor på samtidigt, eller hur. Och bara ifall det är ens lite intressant ämne han talar om.
Nå, denna gång gällde det bl.a. en facebook-grupp dit unga kvinnor laddar upp bilder på sig själva när de t.ex. spyr i vessan efter en häftig utekväll, namnet på gruppen var nåt i stil med: when you know you've had enough".
Samtalen handlade om hur folk laddar upp olika bilder på sig själv på nätet och i och med det kan skada sitt rykte.

Det som jag störde mig på i Dr Phil's utlägg och vissa andra som var emot fenomenet, var att en orsak att de anser att man inte skall göra det, är att möjliga framtida arbetsgivare lätt can googla dig och hitta dessa bilder, och därmed inte anställer dig. I programmet fanns en företagare som berättade hur vanligt det är med att man googlar folk som man kallar in till intervju, och att det är självklart, ifall man hittar nåt mindre smickrande, att man inte därför anställer typen. Ingen skillnad om bilden utspelar sig flera år tillbaka i tiden. Denne man sa fnysande att det var en ung man som hade skrivit på sin FB-sida att vad han tycker om att göra är att sitta o röka (marihuana) med sina vänner. Detta fick till orsak att han inte blev anställd. Även om företagaren uppfattade det som menat som ett skämt, men att en sån som kan skriva nåt om sig själv på nätet inte har rätta värden och framstår inte som tillräckligt mogen för arbetet. Detta handlade om en harjoittelu-paikka och det var en college-studerande.

'

Okej, jag anser inte att det är smart att sätta upp tvetydiga bilder på sig själv, MEN, jag tycker att ens privatliv är ens privatliv och arbete är något helt annat. Jag tycker att det är helt fel att nån kan gå miste om ett arbete för något som denne skrivit på nätet (talar alltså om en mening hit eller dit, inte typ om något öppet kriminellt). Klart man alltid ska ha huvudet med sig när man skriver och rör sig på nätet, men jag tycker också att man ska kunna leva sitt liv och inte 24h behöva tänka på hur man beter sig, bara för att nån kan nångång få reda på att du skämtade om något som din arbetsgivare kunde tycka är fel.
Att någonting på nätet, som ofta säkerligen är helt taget ur sammanhanget kan underminera alla goda betyg, referenser etc. som man kan visa upp. Det är rent ut sagt sjukt.

Som denna story: om hur en barnskötare haft upp ett foto på sig själv med en pipo där det stod "porn star". Och blev avskedad. http://www.iltasanomat.fi/uutiset/ulkomaat/uutinen.asp?id=1884535&pos=hl-ko-3

Är detta pga att de som är i bestämmade position inte förstår sig på internet-världen och på sätt och vis lever i en annan dimension än 20-30-åringarna...?

Jag tycker helt enkelt det är fruktansvärt fel att bedöma en människa utgående från de glimtar man kan hitta på nätet, det om något är ett tecken på dumhet.

Vad tycker ni om saken?

(Googlade mig själv och inom de 20 första sidorna hittade jag tre länkar som gällde mig, den ena mina FB-sida (som är privat), de två andra rörande flickr, där jag har mitt riktiga namn utskrivet.)

Inga kommentarer: